Terugblik - Start viering 75 jaar vrijheid in Terneuzen

"De Slag om de Schelde heeft eindelijk erkenning gekregen."

Een bijzondere dag, voor iedereen


Het jubileumjaar 75 jaar vrijheid is officieel geopend door Koning Willem-Alexander. Met een slag op een historische belboei werd een jaar van herdenkingen en vieringen ingeluid. Verschillende hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland waren aanwezig in het zonnige Terneuzen.


Speciale gasten waren de veteranen uit de landen die ons in 1944 en 1945 hebben bevrijd. In historische voertuigen werden ze naar het podium aan de Westerschelde gereden, waar ze persoonlijk werden ontvangen door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima én Koning Filip en Koningin Mathilde van België. Daarvoor werd in een theaterprogramma uitgebreid stil gestaan bij 75 jaar vrijheid en de Slag om de Schelde. Minister-president Rutte en gouverneur-generaal Payette van Canada hielden hier een toespraak.


Op het Vrijheidsplein aan de Schelde waren optredens van onder meer Maan, Roel van Velzen en de band van de Noorse marine. Er was een vlootparade en historische vliegtuigen vlogen over tijdens het programma. Er was ook grote belangstelling voor de Vrijheidsboulevard. In containers werd het verhaal van de Slag van de Schelde en de bevrijding van Zuid-Nederland in woord en beeld verteld.


De organisatie van dit evenement was handen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, gemeente Terneuzen en de Provincie Zeeland.


Door deze geslaagde viering is de Slag om de Schelde bij jong en oud weer iets bekender geworden. In het jaar 2019 en 2020 staan we nog vaker stil bij onze vrijheid.