Theatervoorstelling
Oorlogsgeheimen

Een cadeau voor Zeeuwse scholen

Het is 1943. Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door de Duitsers. Tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend. Maar langzaam maar zeker komen de kinderen erachter dat de bezetters in staat zijn tot de ergste dingen.

De volwassenen proberen zoveel mogelijk voor hen geheim te houden: de Engelse piloot die op zolder verstopt zit, wie de Duitsers helpen (zoals hun eigen meester) en wie in het verzet zitten. Maar op een dag vertelt Maartje aan Tuur dat zij zelf ook een groot en gevaarlijk geheim heeft. Tuur denkt vaak terug aan de oorlog.

Aan zijn buurmeisje Maartje. En het grote geheim…

Jacques Vriens schreef in 2007 het prachtige boek Oorlogsgeheimen over de Tweede Wereldoorlog. In 2012 werd dit boek bewerkt tot een theatervoorstelling voor de jeugd. Sindsdien speelde Oorlogsgeheimen meer dan 500 keer in theaters en op scholen door het hele land. Nog altijd is de vraag naar deze jeugdvoorstelling over thema’s zoals oorlog, vrijheid en vertrouwen onverminderd groot.
De voorstelling Oorlogsgeheimen gaat over geheimen, helden en angsten. Over vriendschap, liefde en herinneringen. 75 jaar vrijheid is een mooie aanleiding om met de ogen van nu naar de oorlog van toen te kijken. Daarom zijn er door Provincie Zeeland in het lustrumjaar een aantal extra voorstellingen in Zeeland mogelijk gemaakt.