Activiteiten in 2019 en 2020

In 2019 en 2020 wordt door heel Nederland gevierd en herdacht dat de Tweede Wereldoorlog vijfenzeventig jaar geleden werd beëindigd. Tal van landelijke, regionale en lokale partijen organiseren door het hele land herdenkingen, vieringen, lesprogramma’s en tentoonstellingen, in het spoor van de bevrijding.


Op deze pagina vindt u een kleine selectie uit de Zeeuwse activiteiten.

Opening Oranjemolen


Op zijn plek pal naast Uncle Beach is de Oranjemolen getuige geweest van de landing van de geallieerden in oktober 1944. Op vrijdag 5 juli ging de nieuwe Slag om de Schelde-expositie in de Oranjemolen open voor publiek. De expositieruimte is op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur vrij toegankelijk.

Zeeuws Concertkoor


Het Zeeuws Concertkoor geeft op vrijdag 1 en zaterdag 2 november verschillende concerten ter gelegenheid van 75 jaar Slag om de Schelde in de Sint Jacobskerk.

Uncle Abe’s Spitfire


Uncle Abe was piloot bij de KNIL, hij werd boven het vliegveld van Oost-Souburg aangeschoten en verdween in de golven van de Westerschelde. Hij werd nooit teruggevonden. Zijn laatste woorden waren "het is goed zo". Vanaf 3 augustus t/m 20 oktober is in de grote kerk te Veere een spitfire, gemaakt van panlatten, op ware grootte te zien. De tentoonstelling wordt 3 augustus om 15.00 uur geopend en is vanaf dan iedere zaterdag en zondag van 12.00 uur tot 16.00 uur en dinsdag van 10.00 uur tot 16.00 uur te bezichtigen.

Thematentoonstelling in Visserijmuseum Breskens


Het Visserijmuseum Breskens organiseert tot 31 oktober 2019 een tentoonstelling over de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog. Centraal staan Operatie Switchback en de strijd in de Breskens Pocket.

Herdenkingslocaties in beeld


De Tweede Wereldoorlog had een blijvende impact op grote delen van West-Europa. Ook in Zeeland herinneren bunkers, forten en andere sporen in het landschap aan de tweede wereldoorlog. Het project World War 2 heritage heeft veel van deze overblijfselen in beeld gebracht

Opening vernieuwd Bevrijdingsmuseum Zeeland


Bevrijdingsmuseum Zeeland toont de geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het museum staat de Slag om de Schelde centraal, die een sleutelrol heeft gespeeld bij de bevrijding van Nederland en het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog. Het nieuwe Bevrijdingspark Zeeland, dat onderdeel uitmaakt van het Bevrijdingsmuseum, omvat onder andere de herbouwde noodkerk uit Ellewoutsdijk, een baileybrug en Shermantanks.

De opening is op vrijdagmiddag 25 oktober. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden zal hierbij aanwezig zijn.

Het eerste bevrijde dorp op Zuid-Beveland: Rilland-Bath


Rilland-Bath was het eerst bevrijde dorp van Zuid-Beveland. Deze historische gebeurtenis wordt herdacht door Rillanders en oud-Rillanders. Op 25 oktober vindt om 14.00 uur de herdenking en kranslegging plaats bij het oorlogsmonument te Rilland. Vanaf 12.45 uur is er een ontvangst in de Levensbron.

Gedichtenwedstrijd voor scholieren


Switch organiseert een gedichtenwedstrijd voor jongeren van het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. De tien beste gedichten zijn vanaf 31 augustus te zien en lezen in Terneuzen.

Ataneres Ensemble


Op zaterdag 28 september in Westdorpe en op 11 oktober in Groede geeft het Ataneres Ensemble met 15 strijkers een ode aan 75 jaar vrijheid. Ze bieden u een traktatie voor meerdere zintuigen: Music, Movies & More. Het betreft een nauwgezette en bijzondere combinatie van minimalistische muziek plus filmprojectie met historische beelden.

Vlissingen herdenkt 75 jaar Slag om de Schelde


De Slag om de Schelde is letterlijk beeldbepalend geweest voor de geschiedenis van Vlissingen. 75 jaar na de Slag wil men deze geschiedenis groots herdenken. Daarom heeft het gemeentebestuur van Vlissingen besloten om 2019 te benoemen tot themajaar.

Vijf kortfilms over de Slag om de Schelde


In het project ‘Slag om de Schelde, vijf filmische vertellingen’ belichten vijf jonge filmmakers elk een specifiek aspect van de Slag om de Schelde.

WAR, WINGS & CONCRETE


De Stichting Wings to Victory, bekend van de Zeeuwse Luchtvaartdagen, organiseert samen met de Vlissingse Stichting Festung Walcheren een grootschalig, tweedaags evenement in het kader van 75 jaar Slag om de Schelde. De festiviteiten vinden plaats op vrijdag 18 en zaterdag 19 oktober in en rondom de lasloods in Vlissingen aan de Tweede Binnenhavenweg.