75 JAAR VRIJHEID IN ZEELAND


In 2019 en 2020 vieren we dat het Koninkrijk der Nederlanden 75 jaar geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. In dit magazine houden we u op de hoogte van de activiteiten.

In verband met het Coronavirus zijn veel activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid opgeschort. Ook de uitreiking van de Four Freedoms Awards en de Vrijheidsboulevard gaan niet door.

Commissaris van de Koning Han Polman over de actuele ontwikkelingen:

"In augustus vorig jaar gaven we in Terneuzen het startschot voor de viering van 75 jaar vrijheid. Een jaar lang zouden we in het hele land niet alleen de Tweede Wereldoorlog herdenken maar ook vieren dat we al 75 jaar in vrijheid mogen leven. Dat hebben we al gedaan en dat gaan we ook nog doen.

Vanwege het coronavirus zal de dodenherdenking op 4 mei en de viering van de bevrijding op 5 mei er dit jaar anders uitzien. Hoe precies, daar wordt nu over nagedacht. Ook andere activiteiten die 75 jaar vrijheid luister bij moesten zetten, worden afgelast, opgeschort of krijgen een ander karakter.

Voor de bestrijding van het coronavirus hebben we met elkaar afgesproken onszelf beperkingen op te leggen. We vermijden sociale contacten, houden afstand van elkaar, werken zoveel mogelijk thuis en proberen niet onnodig stad of dorp in te gaan. Die toch nog min of meer zelfgekozen inperking van onze vrijheid doet ons realiseren hoe belangrijk vrijheid eigenlijk is.

In deze tijd beseffen we extra hoe enorm belangrijk het is om vrij te kunnen leven van angst en vrij van gebrek. De vrijheid om je eigen weg te kiezen en zelf te mogen weten waar je wilt gaan of staan. Hoelang de beperkingen gaan duren, weten we niet. Zoals we ook niet weten of die nog zullen worden aangescherpt. Wat we wel weten is dat we er moeten zijn voor elkaar, met oog voor kwetsbare mensen. Want alleen dan zal het lukken dat we op termijn weer in volledige vrijheid met elkaar kunnen leven.

Ik hoop van ganser harte dat we die vrijheid ook snel daarna weer samen mogen vieren."