Bevrijdingsroute Vlissingen wandeling


Op dinsdag, donderdag en zaterdag om 14.00 uur kunnen geïnteresseerden de bevrijdingsroute lopen met de vertellingen over de eerste dag van de bevrijding van Vlissingen. Als voorbereiding kunnen de deelnemers op Facebook de Britse film over de landing zien.

Levenslicht - Holocaust herdenking


Ieder jaar wordt rond 27 januari stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde: LEVENSLICHT.

Vrijheids-express


Op 5 mei 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid. In iedere provincie rijdt daarom vanaf begin april een Vrijheid-express om verhalen over oorlog en vrijheid op te halen en te brengen. Burgemeesters, wethouders, scholen, verzorgingshuizen, musea en bedrijven verwelkomen de trailers in de gemeente. De Vrijheid-express fungeert als ontmoetingsplaats, expositieruimte en evenementenplatform.

Vrijheidscolleges


Ook de Vrijheidscolleges zijn actief in dit lustrumjaar! Zo organiseert Stichting Vrijheidscolleges extra colleges in het land en zijn ze in de maand van de vrijheid ook weer door heel Nederland te vinden.

Herdenkingslocaties in beeld


De Tweede Wereldoorlog had een blijvende impact op grote delen van West-Europa. Ook in Zeeland herinneren bunkers, forten en andere sporen in het landschap aan de tweede wereldoorlog. Het project World War 2 heritage heeft veel van deze overblijfselen in beeld gebracht.

Bevrijdingskoor


Op 5 mei zingt het Bevrijdingskoor in de H. Maria Magdalenakerk in Goes m.m.v. Zeeuwse Koren Peter Wildeman. Zingen in de mooiste kerken van Nederland, omdat Nederland 75 jaar is bevrijd!

Tentoonstelling 'Joodse vluchtelingen in Sluis'


Een tentoonstelling in tekst, beeld en documenten over het verblijf van ruim 300 joodse vluchtelingen in Sluis en Aardenburg in 1939-1940, hun vlucht in mei 1940 en hun deportatie vanaf zomer 1940. Zaterdag 25 januari t/m zondag 10 mei 2020. Voor openingstijden en meer informatie klik op 'Meer info' hieronder.

Bevrijdingsfestival Zeeland


Op de Bevrijdingsfestivals staan we samen stil bij dit gegeven, tijdens verschillende momenten en activiteiten. Om te vieren dat we vrij zijn, en om steun te betuigen aan hen die dat niet zijn. De binnenstad van Vlissingen zal ook in 2020 de plek zijn om vrijheid te vieren.

Havendagen Tholen


De Havendagen Tholen worden om het jaar georganiseerd, zo ook in het weekend van 5 en 6 juni 2020. In 2020 hebben ze een historisch thema waarbij de viering van 75 jaar bevrijding van Nederland groots centraal zal staan. Een bijkomend feitje is dat het 6 juni het D-Day is.

Bunkerdag


Langs de kust van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, springen het meest in het oog. Normaal zijn deze fascinerende betonnen kolossen gesloten voor het publiek, maar op zaterdag 6 juni 2020 van 10.00 tot 17.00 uur zijn bunkers van Zeeland tot de Waddeneilanden voor één dag open! Bezoek bijvoorbeeld 'Stützpunkt' in Groede.

Tentoonstelling 'In 100 foto's'


De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s is een nationaal participatie-project dat in het kader van 75 jaar Vrijheid inwoners van Nederland stimuleert op uiteenlopende wijzen te participeren. In eerste instantie per provincie en later op landelijk niveau worden de meest aansprekende foto’s met betrekking tot Nederland, Nederlands Indië, Suriname en de Antillen tijdens de Tweede Wereldoorlog bijeen gebracht. Op 15 januari 2020 wordt er in Zeeland een selectie van 25 foto's gemaakt. Binnenkort wordt hier meer over bekend gemaakt.

Four Freedoms Awards


Elk jaar worden de Roosevelt Four Freedoms Awards uitgereikt aan mannen, vrouwen en organisaties die op inspirerende wijze invulling geven aan de Vier Vrijheden van Franklin D. Roosevelt: Vrijheid van meningsuiting, Vrijheid van godsdienst, Vrijwaring van gebrek en Vrijwaring van vrees. De Roosevelt Foundation in Middelburg en de Franklin and Eleanor Roosevelt Institute in New York werken samen om iedereen, waar ook ter wereld, te motiveren zelf invulling aan de woorden van Roosevelt te geven. In 2020 vindt de award uitreiking weer plaats in Middelburg.

Einde WO2 in Koninkrijk der Nederlanden


Op 15 augustus 1945 kwam er voor het Koninkrijk der Nederlanden officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Op deze dag herdenken we ieder jaar bij het Indisch Monument in Den Haag álle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de directe gevolgen daarvan.