Start viering 75 jaar vrijheid in Terneuzen

Staat het al in uw agenda? Op zaterdag 31 augustus start de viering van 75 jaar vrijheid met een groot festijn in Terneuzen. De organisatie van dit evenement is handen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, gemeente Terneuzen en de Provincie Zeeland. Het programma bestaat uit verschillende onderdelen, verspreid over diverse locaties en momenten op de dag. Zo is er een Vrijheidsboulevard met verhalen over de bevrijding van Zuid-Nederland, een Vlootparade met schepen van toen en nu en een Vrijheidsplein met diverse optredens.

Vrijheidsplein


Het Vrijheidsplein is het kloppend hart op 31 augustus. De hele dag kun je genieten van een muziekprogramma op het podium met o.a. MAAN, Roel van Velzen, Ben Caplan en Lavinia Meijer. Koning Willem-Alexander opent het jubileumjaar door op het Vrijheidsplein een belboei te luiden. Langs de oevers van de Westerschelde vindt tegelijkertijd een vloot- en vliegparade plaats als eerbetoon aan hen die de weg hebben vrijgemaakt voor de bevrijding van Nederland. Ook Hare Majesteit Koningin Máxima en minister-president Rutte komen de start van 75 jaar vrijheid vieren.


De viering wordt vanaf 14.30 uur live uitgezonden door de NOS op NPO 1.

Vrijheidsboulevard


De Vrijheidsboulevard vertelt het verhaal van de bevrijding van Zuid-Nederland en de Slag om de Schelde. Op de Scheldeboulevard vind je een lint van zeecontainers waarin zowel belangrijke militaire gebeurtenissen als persoonlijke verhalen centraal staan. Er zal daarbij niet alleen aandacht zijn voor de bevrijding van Zeeland, maar ook voor de andere zuidelijke provincies die in 1944 (deels) bevrijd werden: Limburg, Noord-Brabant en Gelderland en de stad Antwerpen.

Vrijheidshuis


CineCity Terneuzen wordt op 31 augustus omgedoopt tot Vrijheidshuis. Dieuwertje Blok deelt in een Kids College haar visie op vrijheid aan de hand van haar eigen levensverhaal en het verhaal over haar Joodse familie. Ook wordt de theatervoorstelling Oorlogsgeheimen twee keer gespeeld. Verder zijn er de hele dag door films en (boek)presentaties.