Activiteiten in 2019

In 2019 en 2020 wordt door heel Nederland gevierd en herdacht dat de Tweede Wereldoorlog vijfenzeventig jaar geleden werd beëindigd. Tal van landelijke, regionale en lokale partijen organiseren door het hele land herdenkingen, vieringen, lesprogramma’s en tentoonstellingen, in het spoor van de bevrijding.

In het hele land zijn er tentoonstellingen, films en andere activiteiten die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. Op deze pagina vindt u een kleine selectie uit de Zeeuwse activiteiten.

Benefietconcert voor Warchild


Op 31 augustus verzorgt het muzikale paradepaardje van de Marine een spetterend benefietconcert in een unieke samenwerking met ‘The Norwegian Naval Forces’ Band’. Het concert sluit aan op de rest van de activiteiten in Terneuzen en geeft op deze manier een extra militaire lading aan de dag.

Opening Oranjemolen


Op zijn plek pal naast Uncle Beach is de Oranjemolen getuige geweest van de landing van de geallieerden in oktober 1944. Op vrijdag 5 juli ging de nieuwe Slag om de Schelde-expositie in de Oranjemolen open voor publiek.

De expositieruimte is op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur vrij toegankelijk.

Zeeuws Concertkoor


Het Zeeuws Concertkoor geeft op vrijdag 1 en zaterdag 2 november verschillende concerten ter gelegenheid van 75 jaar Slag om de Schelde in de Sint Jacobskerk.

Uncle Abe’s Spitfire


Uncle Abe was piloot bij de KNIL, hij werd boven het vliegveld van Oost-Souburg aangeschoten en verdween in de golven van de Westerschelde. Hij werd nooit teruggevonden. Zijn laatste woorden waren "het is goed zo". Vanaf 3 augustus t/m 20 oktober is in de grote kerk te Veere een spitfire, gemaakt van panlatten, op ware grootte te zien.

De tentoonstelling wordt 3 augustus om 15.00 uur geopend en is vanaf dan iedere zaterdag en zondag van 12.00 uur tot 16.00 uur en dinsdag van 10.00 uur tot 16.00 uur te bezichtigen.

Onthulling Roll of Honour


Op 30 augustus wordt bij Uncle beach in Vlissingen de Roll of Honour onthuld. De roll of Honour is een plaquette met de namen van 61 jonge militairen die hun leven verloren bij de landing in Vlissingen. Stichting Oorlogsjaren Vlissingen heeft middels een crowdfundactie ruim zesduizend euro opgehaald om de Roll of Honour te realiseren.

Thematentoonstelling in Visserijmuseum Breskens


Het Visserijmuseum Breskens organiseert tot 31 oktober 2019 een tentoonstelling over de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog. Centraal staan Operatie Switchback en de strijd in de Breskens Pocket.

Herdenkingslocaties in beeld


De Tweede Wereldoorlog had een blijvende impact op grote delen van West-Europa. Ook in Zeeland herinneren bunkers, forten en andere sporen in het landschap aan de tweede wereldoorlog. Het project World War 2 heritage heeft veel van deze overblijfselen in beeld gebracht

Het eerste bevrijde dorp in Zeeland: Rilland-Bath


Rilland-Bath was het eerst bevrijde dorp van Zeeland. Deze historische gebeurtenis wordt herdacht door Rillanders en oud-Rillanders.

Op 25 oktober vindt om 14.00 uur de herdenking en kranslegging plaats bij het oorlogsmonument te Rilland. Vanaf 12.45 uur is er een ontvangst in de Levensbron.

Vrijheidsoptocht en taptoe Axel


Op zaterdag 21 september start om 18.30 uur de vrijheidsoptocht met verschillende korpsen en legenvoertuigen. Aansluitend is er om 19.30 uur een taptoe.

Gedichtenwedstrijd voor scholieren


Switch organiseert een gedichtenwedstrijd voor jongeren van het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. De tien beste gedichten zijn vanaf 31 augustus te zien en lezen in Terneuzen.

Ataneres Ensemble


Op zaterdag 28 september in Westdorpe en op 11 oktober in Groede geeft het Ataneres Ensemble met 15 strijkers een ode aan 75 jaar vrijheid.

Ze bieden u een traktatie voor meerdere zintuigen: Music, Movies & More. Het betreft een nauwgezette en bijzondere combinatie van minimalistische muziek plus filmprojectie met historische beelden.

Start viering 75 jaar vrijheid in Terneuzen


In 2019 en 2020 vieren we dat het Koninkrijk der Nederlanden 75 jaar geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. De landelijke aftrap van dit lustrumjaar vindt plaats op 31 augustus 2019.

Vlissingen herdenkt 75 jaar Slag om de Schelde


De Slag om de Schelde is letterlijk beeldbepalend geweest voor de geschiedenis van Vlissingen.

75 jaar na de Slag wil men deze geschiedenis groots herdenken. Daarom heeft het gemeentebestuur van Vlissingen besloten om 2019 te benoemen tot themajaar.

Lezing over 'Strijd om de Schelde'


In het kader van het themajaar 2019: 'Vlissingen, 75 jaar Slag om de Schelde' organiseert ZB Bibliotheek Vlissingen op woensdag 21 augustus om 19.00 uur een lezing in het CineCafé, in Vlissingen. Dr. Tobias van Gent en Hans Sakkers schreven over deze episode in de militaire geschiedenis het boek Strijd om de Schelde. Het boek verschijnt op 31 augustus 2019 in de boekhandel. De auteurs spreken hierover in de Bibliotheek. Inloop is vanaf 18.30 uur in het CineCafé. Na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Aanmelden kan via vlissingen@dezb.nl.

Vijf kortfilms over de Slag om de Schelde


In het project ‘Slag om de Schelde, vijf filmische vertellingen’ belichten vijf jonge filmmakers elk een specifiek aspect van de Slag om de Schelde.